Wat doen we?

Inclusieve opvang

Wat is inclusieve opvang?

Inclusieve opvang is opvang voor kinderen die omwille van medische, psychosociale en/of ontwikkelingsproblemen meer intensieve zorgen nodig hebben. Net als andere kinderen, willen ze spelen met leeftijdsgenootjes en nieuwe dingen ontdekken. Dat is een verrijking voor iedereen. Zowel voor de zorgkindjes die kind kunnen zijn tussen andere kinderen, voor de andere kinderen en voor de ouders die leren dat verschillen gewoon zijn.

Ouders kiezen vaak bewust voor inclusieve opvang waar hun kind zich tussen andere kinderen bevindt die geen specifieke zorgbehoefte nodig hebben. In overleg met ouders en andere dienstverlening, zoals bijvoorbeeld de dienst thuisbegeleiding, kan een aangepast opvangplan worden uitgewerkt. Op deze manier leggen wij een stevige basis voor de toekomst van het kind en de andere kinderen, door ze te laten inzien dat verschillen normaal zijn.

Inclusieve opvang bij Pamperboefjes

Bij Pamperboefjes organiseren we kwalitatieve, inclusieve opvang voor de leeftijd van 0 tot 3 jaar. Iedereen is welkom. We bespreken samen of de zorg voor ons haalbaar is en overlopen welke praktische afspraken moeten worden vastgelegd.

Verzorging, hygiëne en begeleiding zijn belangrijke pijlers van onze werking. We zijn ons bovendien bewust van de maatschappelijke functie die we als kinderdagverblijf hebben. De activiteiten die wij bij de kinderen doen (voorlezen, schilderen, bewegen, …) worden uitgeoefend vanuit een christelijke, pedagogische visie op mens en samenleving en de kindbegeleider(ster)s hanteren daarbij de pedagogische, zorg- en opvoedingswaarden. Zij tonen respect voor de waardigheid van ouders, kinderen en medewerksters en beschouwen elk van hen als unieke personen.

De kindbegeleider(ster) van Pamperboefjes waken over de gezondheid en het lichamelijk, psychisch en sociaal welzijn van de hun toevertrouwde kinderen. Vanuit de eigen pedagogische visie en de consequente aanpak worden de kinderen begeleid in hun zelfstandigheid en sociale vaardigheden.Wij respecteren in de mate van het mogelijke het dagritme en structuur van elk kindje. We accepteren de mogelijkheden en beperkingen van elk kindje bij ons, want ieder ontwikkeld op zijn of haar eigen tempo.

 

Wij volgen permanente vormingen om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en zo een zo goed mogelijk aanbod te kunnen bieden aan de kinderen én de ouders.

Buitenslaaphuisjes

Wij bieden vrijblijvend de kans aan jonge ouders om hun kindje in een buitenslaaphuisje hun middagdutje te laten doen.
Wij zijn ervan overtuigd dat buiten slapen een positieve invloed heeft op de gezondheid. Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat buitenlucht en de buitenomgeving in het algemeen alleen maar voordelen heeft voor de gezondheid volwassen en kinderen! Lees hieronder meer over onze huisjes onder de titel ‘Buitenslaaphuisjes in 8 vragen’.

Buitenslaaphuisjes in 8 vragen

“De voordelen van frisse lucht en daglicht voor de gezondheid zijn wetenschappelijk aangetoond.”
“Frisse lucht, een heerlijk warme en zachte slaapzak – wanneer slaap je zelf beter?”

1. Waar komt het vandaan?

In Scandinavië en Nederland past men dit al erg veel toe. Huisarts Posthumus uit Eenrum vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn en niet in de bedompte kamers binnenshuis. Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman de “babyhok” zodat de zuigelingen buiten konden slapen. Ook voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd. Tot op heden maken veel Groningers en de Scandinavische landen daar nog regelmatig gebruik van een babyslaaphuisje.

2. Wat zijn buitenslaaphuisjes?

Het zijn afgeschermde kinderbedjes die buiten staan. Bovenaan afgeschermd van zon en regen en tocht. Ze zijn zo aangepast dat ze van minstens drie kanten winddicht zijn. Aan de voorkant zit een speciaal gaas dat pollen, insecten en dergelijke tegenhoud waardoor er goede ventilatie voorzien is. Je kapoen kan in elk seizoen hier lekker in slapen.

3. Wat is een “Puckababy”4 – seizoenenslaapzak

De kindjes die buiten slapen voorzien we van een 4 seizoenenslaapzak “Puckababy”. De dubbele lagen en de wantjes zorgen er voor dat er onder alle weersomstandigheden een geschikte combinatie van alle onderdelen gemaakt kan worden om heerlijk warm, of lekker koel in te slapen. Lees meer over het Puckababy slaapzakje.

4. Gezond of niet?

Buiten slapen is gezond! Baby’s en peuters die buiten slapen bouwen weerstand op. In het daglicht maakt je kindje meer vitamine D aan, wat goed is voor o.a. je weerstand maar ook voor de ontwikkeling van tandjes en botten van je kindje. Vitamine D is erg belangrijk, zeker bij baby’s en kleine kinderen omdat zij er al onvoldoende van binnenkrijgen. Ook voor de luchtwegen van je kapoen is het goed. Het kan een positief effect hebben op allergieën of luchtweginfecties. Bovendien slapen veel kindjes langer en dieper wanneer zij buiten liggen, dankzij de rustgevende geluiden van de vogeltjes, wind of regen. Jonge kinderen die veel frisse lucht overdag heeft gekregen en een lang dutje heeft gedaan slaapt ‘s nachts meestal ook beter. En een baby of peuter die lang slaapt is ook een heerlijke pauze voor de ouders!  Lees erover in dit wetenschappelijk onderzoek (hoofdstuk 6).

5. Is het veilig?

De bedjes voorzien aan de Europese veiligheidsnormen en is in het bezit van een keurmerk. Het beddengoed, slaapzak en kleding is aangepast aan de temperatuur en weersomstandigheden. Deze staan ook op een veilige, stabiele plaats in het zicht van de begeleiders. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden zoals vriesweer onder -5°C, noodweer, hitte boven de 30°C, donder en bliksem slapen de kinderen uiteraard binnen in hun bedje. Bij koorts, ziekte of zonder toestemming van de ouders slapen de kinderen ook niet buiten. Op het buitenslaaphuisje is altijd een babymonitor met camerabewaking gezet. Zo zien én horen wij als je kindje wakker is of als er iets is.

6. Wat bij slecht weer?

Het is even wennen om je kindje buiten te slapen wanneer het regent of koud is, maar dit kan geen kwaad. In de regen zullen we kinderen minder snel in buitenslaaphuisjes te slapen leggen. In koude wel. In de buggy naar de stad of speeltuin slaapt hij of zij toch ook buiten? Wees niet bang dat je kindje verkouden wordt door het buiten slapen: verkouden worden gebeurt niet door de kou, maar door bacteriën en virussen. Natuurlijk is de kleding aangepast aan de temperatuur. In de zomer kan je kindje perfect in zijn rompertje of pampertje slapen. In de winter in een aangepaste slaapzak met mutsje op het hoofd.

7. Welke extra meerwaarde?

Naast de gezondheid is het een natuurbeleving. Zintuigen worden buiten geprikkeld en vormt een waardevolle kennismaking met de natuur. In een buitenbedje hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes.

8. Bijzondere kenmerken?

Milieuvriendelijke, duurzaam en schimmelbestendig. Het gebruikte hout is vervaardigd van bomen uit duurzaam beheerde bossen (FSC- Keurmerk). Wind en weerbestendig, insect en pollenwerend. Geschikt voor hergebruik en recycling.

 

 

Workshops & infosessies

Op maandelijkse basis organiseren we op basis van de vraag vanuit de groep of de nood, infosessies, workshops en cursussen om jonge ouders te ondersteunen en begeleiden. Dit kan zeer uiteenlopend zijn in samenwerking met andere organisaties en zelfstandigen.

! Wegens de COVID – Pandemie en Code rood in de kinderopvang kan dit tot op nader bepaalde datum dit jaar 2021 niet doorgaan om zo de veiligheid te garanderen. 
Zodra er terug mogelijkheden zijn zal dit op sociale media worden medegedeeld.

GEANNULEERD 

 


Kan jij als persoon of organisatie ons ondersteunen in het geven van workshops en cursussen voor aanstaande jonge ouders of zelfstandige vroedvrouwen? Ben je gecertificeerd in EHBO en wil je graag je kennis overbrengen? Weet je alles over borstvoeding en wil je je visie delen? Ben je student i.v.m. kinderopvang of kinderzorg en wil je een project uitwerken? 

Aarzel niet om ons te contacteren, wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en samenwerkingen om de kwaliteit van onze opvang te verbeteren.