Mini crèche

" Some people feel the rain, other just get wet"

Pamperboefjes is groepsopvang waar
we buiten spelen, buiten slapen, buiten eten...
Ons accent licht op buitenbeleving.

Deze pedagogen inspireren ons...

"Play is the highest form of reseach" - A. Einstein

Reggio Emilia Visie
Een flexibele visie die vertrekt vanuit de noden en vragen van de kinderen. Wij luisteren naar kinderen in plaats van te vertellen wat en hoe ze dit moeten doen. Wij geven richting aan maar schrijven geen concepten. Want een kind spreekt 100 talen: Gebaren, beweging, klanken, kleuren, … en als je goed luistert naar hun kan je daar ontelbaar vele kanten mee uit. 

De Emmi Pikler Visie
Deze visie kunnen we samenvatten door het aanbieden van een grote bewegingsvrijheid, vrij spel en respectvolle verzorging.  De zelfredzaamheid versterken waardoor ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen in combinatie met de hechtingstheorie van Bowlby. Ze krijgen de tijd om op hun eigen tempo te ontwikkelen.

Montessori Methode 
De methode biedt een verlenging van thuis aan. De huiselijke sfeer, de speelsheid en goede sfeer mogelijk maken en vooral kijken naar wat je boefje zelf kan én wil.

Buiten slapen

"I've got that sunshine in my pocket"

Er is een mogelijkheid voor je boefje om het middagdutje buiten te doen in ons buitenslaaphuisje.
Dat buiten slapen gezond is voor kleintjes, wisten we al langer. Het is goed om de luchtwegen sterker te maken, kinderen slapen beter buiten omdat het rustgevender is én het brengt hen dichter bij de natuur.
 
Wij zijn ervan overtuigd dat buiten slapen een positieve invloed heeft op de gezondheid.
Per dag heeft dat kindje al 2 uur meer vitamine D opgedaan, dan een kindje dat binnen slaapt.
Lees hieronder in  ‘Buitenslaaphuisjes in 6 vragen’.
 

Buitenslaaphuisjes in 6 vragen

Dit is manier van rusten die is overgewaaid uit Scandinavië en Nederland. Een huisarts vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn, om meer vitamine D op te nemen. Niet in de bedompte kamers binnenshuis. 

Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman het “babyhok” zodat de kinderen buiten konden slapen. Voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd. 

Het zijn afgeschermde kinderbedjes die buiten staan. Afgeschermd van directe zon, regen en insecten. Aan de voorkant zit een speciaal gaas dat pollen, insecten en dergelijke tegenhoud waardoor er goede ventilatie voorzien is. 

De kindjes die buiten slapen voorzien we van de juiste slaapzak aangepast aan het seizoen, in de winter lange mouwen, muts en wanten of zelfs een skipakje. In de zomer passen we dit aan  naar een tetraslaapzak afhankelijk van de temperatuur. Onder alle weersomstandigheden een geschikte combinatie van alle onderdelen gemaakt kan worden om heerlijk warm, of lekker koel in te slapen.

Buiten slapen is gezond! Baby’s en peuters die buiten slapen bouwen weerstand op. In het daglicht maakt je kindje meer vitamine D aan, wat goed is voor o.a. je weerstand maar ook voor de ontwikkeling van tandjes en botten van je kindje. Vitamine D is erg belangrijk, zeker bij baby’s en kleine kinderen omdat zij er al onvoldoende van binnenkrijgen. Ook voor de luchtwegen van je kapoen is het goed. Het kan een positief effect hebben op allergieën of luchtweginfecties. Bovendien slapen veel kindjes langer en dieper wanneer zij buiten liggen, dankzij de rustgevende geluiden van de vogeltjes, wind of regen. Jonge kinderen die veel frisse lucht overdag hebben gehad, slapen ‘s nachts meestal ook beter. En een baby of peuter die lang slaapt is ook een heerlijke pauze voor de ouders! Lees erover in dit wetenschappelijk onderzoek (hoofdstuk 6).

Veiligheid is prioriteit in een crèche dus ook als ze buiten slapen. De bedjes voorzien aan de Europese veiligheidsnormen en is in het bezit van een keurmerk. Het beddengoed, slaapzak en kleding is aangepast aan de temperatuur en weersomstandigheden. Deze staan ook op een veilige, stabiele plaats in het zicht van de begeleiders. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden zoals vriesweer onder -5°C, noodweer, hitte boven de 30°C, donder en bliksem slapen de kinderen uiteraard binnen in hun bedje.

Naast de gezondheid waar een kind op dagbasis al 2 u meer buiten is, dan een kindje dat binnen speelt? Reken maar eens uit op jaarbasis hoeveel uren jou kindje dat ten goede komt. 

Het is ook een natuurbeleving  Zintuigen worden buiten geprikkeld en vormt een waardevolle kennismaking met de natuur. In een buitenbedje hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten en tot rust te komen. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes…

Elke dag een avontuur

"Because little nature lovers, grow into big nature lovers"

Nieuwe avonturen bieden zich aan wanneer we gaan wandelen, experimenteren met nieuwe materialen die we onderweg tegenkomen en de natuur ons biedt. Spelen is observeren, kijken wat het is. 
Uitproberen wat je ermee kan doen en hoe te gebruiken. Samenwerken om een doel te behalen en reflecteren of we dit nog eens gaan proberen omdat het zo fijn was of op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging...Zoveel keuze, zoveel problemen. De fundamenten voor probleemoplossend denken worden hier gelegd.

Maak kennis met ons!

Neem contact met ons op voor meer informatie en een babbel.

Mini Crèche Pamperboefjes

Langstraat 92,
3806 Sint-Truiden

Contactgegevens